Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Vretenca

Petar Sabol (Čakovec 1981.) fotografijom se bavi od 2007. godine. U fokusu njegova zanimanja jesu fotografije prirode, posebice makrofotografije motiva iz životinjskog svijeta koje ljudi nemaju prilike vidjeti.

Osim po motivima divlje prirode, Sabolove se fotografije ističu i nevjerojatnim kadrovima, u kojima je glavni kompozicijski sastojak (najljepše) prirodno svjetlo.

Kao jedan od najuspješnijih i najpriznatijih hrvatskih fotografa, Sabol je od 2012. do danas sudjelovao na mnogim međunarodnim izložbama umjetničke fotografije pod visokim patronatom FIAP-a (Fédération Internationale de l'Art Photographique). Sedam je puta proglašen najboljim autorom međunarodnog salona te nagrađen FIAP-ovom plavom značkom. Nagrađivan je i na drugim specijaliziranim fotografskim natjecanjima diljem svijeta, tako da ukupan broj nagrada koje je dobio premašuje brojku 500. Imao je i sedam samostalnih izložbi. Redoviti je član žirija na međunarodnim izložbama i fotografskim natjecanjima. Njegova fotografija „Natural abstract“ nagrađena je FIAP-ovom zlatnom medaljom u makrokategoriji na 7. Salonu fotografije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, te je trajno pohranjena u Nacionalnoj biblioteci u Parizu.

Ovaj put su u fokusu Sabolova rada vretenca, u narodu poznata i kao vilini konjici, staklari ili čavli, kukci živopisnih boja, vrhunski letači i aktivni grabežljivci. Dvanaest fotografija koje svjedoče o svoj raskoši njihove ljepote kazuju nam zašto se te veličanstvene životinje povezuju s vilama, s mitskim i magičnim. U Nacionalnom parku „Krka“ zabilježeno je trideset osam vrsta vretenaca, odnosno 54,79 % ukupne faune vretenaca u Republici Hrvatskoj. Na Zemlji su se pojavila prije više stotina milijuna godina, a divovska vretenca, raspona krila i do 70 cm, letjela su prije tristo milijuna godina. I danas su vretenca veliki kukci: vrste koje možemo pronaći u Hrvatskoj mogu narasti do 8,5 cm, što je veličina velikog cara (Anax imperator).

Razigrani ples vretenaca najbolje se može vidjeti na Skradinskome buku i Roškome slapu, gdje je zabilježeno desetak vrsta. U Parku živi i zimska djevica, jedino europsko vretence koje prezimljava u odraslom obliku.

Vretenca imaju po dva para krila. Zahvaljujući posebnoj tehnici, mogu letjeti u svim smjerovima, čak i unazad, pa i stajati na mjestu. Oni su i najbrži letači u svijetu kukaca. Ličinački stadij provode u vodi, pa ih najčešće možemo pronaći uz vode: močvare, jezera, bare i rijeke. U obliku ličinke provedu do tri godine, nakon čega dobiju krila i počnu odraslu etapu životnog ciklusa, koja je znatno kraća: traje najviše tri mjeseca.

Od svih vrsta vretenaca koja obitavaju na području Republike Hrvatske, Petar Sabol vještim je okom svoga objektiva za ovu izložbu „ulovio“ dvanaest vrsta vretenaca. To su:

VRETENCA 1 – četveropjego vretence – Libelulla quadrimaculata

VRETENCA 2 – crveni strijelac – Sympetrum sanguineum

VRETENCA 3 – zapadni vilenjak – Orthetrum coerulescens

VRETENCA 4 - močvarni smaragd – Cordulia aenea

VRETENCA 5 – žućkasti strijelac – Sympetrum fonscolombii

VRETENCA 6 – vatreni jurišnik – Crocothemis erythraea

VRETENCA 7 – konjska smrt – Calopteryx virgo

VRETENCA 8 – veliki strijelac – Sympetrum striolatum

VRETENCA 9 - veliki car – Anax Imperator

VRETENCA 10 – zeleni kralj – Aeshna viridis

VRETENCA 11 – modri kralj – Aeshna cyanea

VRETENCA 12 – jesenski kralj – Aeshna mixta