Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  02.05.2019, 13:34h


Edukativna muzejska akcija – EMA

Edukativna muzejska akcija – EMA održava se svake godine od 18. travnja do 18. svibnja u povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja.

Organizira je Hrvatsko muzejsko društvo, Sekcija muzejskih pedagoga, a provodi se u suradnji s brojnim muzejskim i galerijskim ustanovama diljem Hrvatske. U sklopu ovogodišnje, 24. Edukativne muzejske akcije Muzej grada Šibenika priredio je program pod nazivom „Kulinarski vremeplov“ u suradnji s Kninskim muzejom, Gradskim muzejom Drniš, Muzejom betinske drvene brodogradnje, Turističko-ugostiteljskom školom Šibenik i Javnom ustanovom „Nacionalni park Krka“. Ovogodišnja akcija pokazat će da hrana, kao izvor energije, ali i užitka, može biti razlogom okupljanja, učenja i druženja kroz edukativne i kreativne kulinarske radionice. Sudionici će pripremati hranu prema receptima iz različitih povijesnih razdoblja, od prapovijesti, antike i srednjega vijeka pa sve do 18. stoljeća.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ rado se pridružila tom projektu s ciljem edukacije i promocije tradicionalnih načina života i prehrane na našim prostorima. Oziđana pećina, arheološko nalazište Burnum, srednjovjekovne utvrde i industrijska postrojenja svjedoče da su tijekom neolita, antike, srednjega vijeka i modernog doba ljudi stalno živjeli i radili uz Krku. Upravo je prema tim povijesnim tragovima osmišljeno predstavljanje kulinarskog umijeća naših predaka. Ono će započeti u ponedjeljak, 6. svibnja u Gradskom muzeju Drniš, gdje će JU „NP Krka“ uz pomoć učenika OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog iz Drniša prezentirati pripravljanje antičkih jela prema receptima Ivane Ožanić Roguljić.

Rezultat te suradnje bit će promocija antičkih recepata, koji će biti objedinjeni u kuharici koju će objaviti JU „NP Krka“. Ta će publikacija upotpuniti brošuru Burnum – Kuhinja rimskog vojnika, u kojoj je predstavljena kompleksnost organizacije rimskog vojnog logora Burnum u smislu dopreme i prerade hrane u antičko doba. Tim projektom nastavlja se i valorizacija rimskog vojnog logora Burnum, bisera antičke arhitekture, u kojem će se 18. svibnja organizirati završna svečanost Edukativne muzejske akcije.

 

Program ovogodišnjeg „Kulinarskog vremeplova“:

6. svibnja – Drniš

8. svibnja – Danilo

10. svibnja – Knin

16. svibnja – Betina

18. svibnja – Burnum